Om

BRF PRÄSTHAGEN

Upplands Väsby

Om BRF Prästhagen

 

Prästhagen är ett mysigt bostadsrättsområde i södra utkanten av Upplands Väsby. Området består av 102 bostadsrättsradhus och 54 lägenheter i flerbostadshus.

 

Området byggdes av Platzer (idag PEAB) och stod klart 1996. Varje bostad har eget förråd och egen parkeringsplats (utan tak) med motorvärmaruttag.

 

 

Detta är Prästhagen

 

Prästhagen är ett naturskönt område med närliggande grönområden. Det är gångavstånd till Curmans ängar och bondgård, jordgubbsplock och skog. På andra sidan Älvsundavägen ligger Edssjön som är rikt på fågelliv och fisk.

 

Har du fiskekort går det bra att fiska i sjön. Fiskeklubben forellen har egen eka som man kan ro ut på sjön med.

 

Vattnet är kanske badbart, men inte badvänligt. Mälaren är en bättre badplats - med cykel, buss eller bil tar du dig lätt till badplatsen Kairo, en populär badstrand. På vintern går det att åka skidor på sjön, och tidvis skridskor.

 

Även om området ligger nära trafikerade områden upplever vi som bor i området det som lungt. Arlanda ligger 15 km nordöst om området. Järnvägen för pendeltåg, snabbtåg och SJ ligger 200 meter utanför området. E4 ligger 2 km från området. Trots detta är buller inte ett problem - området ligger relativt isolerat från järnväg och motorväg och Arlanda ligger på tillräckligt avstånd för att inflygningstrafik ej ska störa.

 

Det är nära till stan men ändå på "landet"! Att ha bil för att ta sig till och från Stockholm är inget måste. SL traffikerar området till och från Upplands Väsby station där pendeltågen till stan, Märsta, Arlanda och Uppsala avgår. Att ta sig från hemmet till Stockholms central med kommunal trafik tar cirka 50 minuter. Med bil tar turen cirka 20 minuter.

 

För både små och stora inköp finns välsorterad mataffär på gångavstånd. I Väsby Centrum finns det mesta av det man behöver - ICA Supermarket, Coop, Apotek, klädbutiker, bank, systembolaget med mera.

 

I närheten av Väsby Centrum finns också simhall, veterinär, distriksmottagning, tandläkare, minigolf, ishall, bio och mycket mer. På kvällen håller flertalet pubar, diskotek och restauranger öppet - både vid stationen och i Väsby Centrum.

 

Området är mycket barnvänligt och trafiken i området är näst intill obefintlig. Här möts barn i olika åldrar för att leka tillsammans. I området finns sandlådor, rutschkanor, gungor, cykelbanor och annat. Nära området ligger en fotbolls- och skridskoplan.

 

Vid passande ålder kan barnen cykla till skolan på de cykelvägar som går från området. Skola, fritids och dagis finns på gång/cykel-avstånd. Det tar cirka 10 minuter att cykla till Runby skola (från 6-års verksamhet till nionde klass), och 3 minuter att gå till dagiset Ringblomman. Det går även bussar till Runbyskolan. Det finns även många andra skolor i närheten. Exempelvis Väsbyskolan (årskurs 7 till 9), som även har musikklasser, kan man också cykla eller åka buss till. Vid stationen ligger Väsby Nya Gymnasium.

 

Området är byggt 1994-1996 och med kontinuerligt underhåll hålls området fräscht. Bostadsrätternas lägen, indelning i gårdar, färger och mycket annat är välplanerat.

Gårdsråd och styrelse arbetar aktivt för att driva området framåt vad avser ekonomi, trivsel, miljötänkande, modern teknik med mera. Föreningen har ett modernt dubbelriktat stjärnnät för digital-TV. Via ComHem gruppavtal ingår 10/50 Mbps bredband och hemtelefoni. Uppgradering till högre hastighet, upp till 100/1000 Mbps, har förmånlig rabatt.

 

Många av de boende upplever en stark gemenskap i området. Här bor både ensamstående, nyblivna par, barnfamiljer och äldre.

 

Redan i områdets tidiga dagar var vi boende i föreningen engagerade för föreningens bästa - både styrelse, gårdsråd, ekonomisk förvaltning och fastighetsskötsel utgjordes av boende. Idag har behoven växt och vi anlitar till stora uppdrag externa företag för fastighetsförvaltning (HSB) och ekonomisk förvaltning (Restate AB), men mycket engagemang kvarstår.

 

Gräsklippning och enklare grävarbeten utförs med föreningens maskiner, oftast av de boende själva, vilket håller underhållskostnaderna nere. Styrelse träffas kontinuerligt och ser till att allt i området fungerar och att de boende trivs. Föreningen driver inte bara aktuella frågor utan försöker även planera långsiktigt genom kontakter med kommun, företag, lokaltrafik och mycket mer.

 

Föreningen har ett eget informationsblad som innehåller aktuell information, styrelsemeddelanden, adresser etcetera.

 

Föreningen håller standarden hög på sina bostadsrätter genom regelbundna funktionsbesiktningar och tillsyn vid överlåtelser.

 

Ekonomin ses regelbundet över genom månadsrapporter, årlig revidering av långtidskalkyl, underhållsplanering, förhandlande med bankerna om föreningens lån, placering av överlikviditet (i exempelvis bankcertifikat) med mera.

 

Lånen för området grundades med de förmånliga låneregler som fanns 1992 - en rimlig avtrappning av räntesubventionerna. Idag är räntebidragen från staten slut och föreningen står på egna ben. Föreningens lån är placerade i Stadshypotek AB samt Swedbank.

 

20-årskalkylen visar på att föreningen kommer att kunna upprätthålla en mycket bra ekonomi med låneamorteringar, räntekostnader och underhållskostnader utan återkommande avgiftsförändringar. Kalkylen finns, i förkortad version, att hämta på föreningens hemsida.

 

Styrelsen arbetar aktivt med att hålla kostnaderna nere. Till exempel gräsklippning ombesörjs av föreningen själva. Upphandlingar sker med stor noggrannhet.

 

Avgiften i föreningen baseras på bostadsrätternas andelstal och den finansierar räntekostnader och avbetalning av föreningens lån, underhåll och skötsel av området, vatten, allmän-el och mycket annat.

 

Vid slutet av 1996 (i föreningens början) låg månadsavgiften för en femma på cirka 6.300 kronor. Avgifterna höjdes under de första åren, men från 2004 rördes ej avgiften förrän 2012, då den sänktes med 3%. Inför 2015 höjdes avgiften igen med 4% för buffring av likviditet inför kommande underhåll (en femma hade då cirka 7.400 i avgift). Ekonomin är stabil och inga stora justeringar förväntas framöver.

 

Varje bostadsrätt betalar hushållsel och uppvärmning. Förbrukningen i en bostadsrätt varierar beroende givetvis på storlek, läge, antal boende i hushållet och mycket annat. Medelförbrukning i de största radhusen (5 RoK) är dock cirka 13.000 kwh per år.

 

Vid Platzers försäljning låg många av bostadsrättsradhusens insats på cirka 90.000 till 130.000 kronor. Idag sker de flesta överlåtelserna via mäklare. År 2000 överläts radhusen för mellan 200.000 och 350.000 kronor. År 2013 överläts de för cirka 900.000 till 1.200.000 kronor. År 2014 för cirka 1.400.000 till 1.600.000 kronor.

Prästhagen är...

  • Naturskönt
  • Lugnt
  • Nära till stan, men ändå på landet
  • Nära till centrum
  • Barnvänligt
  • Gemenskap
  • Fräscht och modernt
  • En engagerad förening
  • En ekonomisk förening

- BRF Prästhagen - Tellusgränd 1, Upplands Väsby - Telefon 08 - 590 745 07 - http://www.brf-prasthagen.se - brf.prasthagen@gmail.com -